Global pazar yerlerinden Amazon, üçüncü taraf satıcıların ürünlerini Amazon’da listelemeler, milyonlarca potansiyel müşteriye ulaştırılmasını sağlayan bir platformdur. Satıcılar; Amazon’un lojistik, pazarlama, ödeme hizmetlerinden yararlanabilirken bu hizmetlerin anlık takipçisi olabilirler. Bununla birlikte Amazon’un geniş müşteri tabanı ve arama optimizasyonu geliştirmeleriyle tercih edilme oranları dünyada bir hayli artırmıştır.
Amazon’u ürün alıp satılan bir pazar yeri olmasının yanında daha çeşitli hizmetleri bulunması da insanların ilgi odağı haline geliyor. Amazon artık insanlar için bir pazar yerinden daha fazlası olmuş durumda. Hepimizin bildiği ve oldukça düşük üyelik ücretleri bulunan Amazon Prime ile iyi film ve dizilere erişim imkanı bulurken, AWS (Amazon Web Services) aracılığıyla web çözümleri hizmetlerine erişebiliyorlar. Ayrıca yapay zeka destekli sanal asistan Alexa, kullanıcılarına sezgisel bir dijital deneyim sağlıyor.
Amazon; Twitch, IMDb gibi birden fazla işletmenin de sahibidir ve hizmet portföyüne katkıları oldukça yüksektir.
‘’Amazon’’ terimi genellikle dünyanın en büyük e-ticaret ve perakende şirketi olan Amazon.com’u ifade eder. Şu an dünya çapında 180’den fazla ülkede faaliyet göstermektedir. 70 ülkeden fazlasında bulunan sipariş karşılama merkezine sahiptir ve operasyonlarını yeni uluslararası pazarlara genişletmeye devam etmektedir.
Son veriler göz önüne alındığında Amazon şu anda dünyanın en çok tercih edilen pazar yeri konumundadır. 310 milyondan fazla aktif müşterisi ve 14 milyondan fazla üçüncü taraf satıcısıyla Amazon; alışveriş yapanlar arasında popüler bir seçim haline geldi.
Amazon’un küresel erişim ağı, geniş ürün yelpazesi ve rekabetçi fiyatları sayesinde dünyanın her köşesinden müşterilerine hizmet vermektedir. Hizmetlerini yenilemeye ve iyileştirmeye devam ettikçe, muhtemelen önümüzdeki yıllarda da en çok tercih edilen pazar yeri konumunu koruyacaktır.
Amazon Ne Zaman Kuruldu ?
Amazon, 1994 yılında Jeff Bezos tarafından çevrimiçi bir kitapçı olarak kuruldu. Kuruluşunu takip eden yıllarda kitabın yanı sıra film, müzik, giyim, elektronik, oyuncak, yiyecek ve daha fazlasını içerecek şekilde ürün envanterlerini ve hizmetlerini hızla genişletti. Amazon ayrıca iki günde kargo-aynı gün teslimat gibi alışveriş deneyimleri sunmaya başladı. Amacı, geleneksel perakende alışverişi, tüketiciler için daha hızlı, daha kolay ve daha uygun hale getirerek devrim yaratmaktı.
Bu hedefe ulaşmak için yapay zekâ (ai), makine öğrenmesi (ml) ve otomasyon gibi teknolojilere önemli yatırımlar yapmaya devam ediyor. Şirket şu an dünya genelinde 600.000’den fazla kişiyi istihdam etmekte. 2021 yılı itibariyle Amazon, 1 trilyon doları aşan net değeriyle dünyanın en büyük e-ticaret şirketlerinden biri olmuştu.
2022 yılına gelindiğinde Amazon, operasyonları ve iş geliştirmeleri konusunda bir dizi önemli adım attı. Özellikle teknoloji ve otomasyonda yaptıkları yatırımlarla operasyon maliyetlerini düşürme çabalarına devam etti. Ayrıca Amazon, pazarlama faaliyetlerini kolaylaştırmak ve müşteri kaybını azaltmak için yeni politikalar tanıttı. Türkiye’de lojistik merkezi kurmasıyla birlikte son olarak Hindistan gibi ülkelerde yeni sipariş karşılama merkezlerini açarak küresel olarak genişlemeye devam etti. Tüm bunlarla birlikte daha verimli ve karşı bir operasyon ağı yarattı.
2022’de Amazon’da en çok satan ürünler arasında Echo Dot akıllı ev cihazları, TV yayın oynatıcıları, Kindle e-okuyucuları ve diğer Alexa özellikli cihazlar yer aldı. Diğer popüler ürünler arasında giyim, oyuncak ve oyunlar, kitaplar, elektronik aletler, mutfak aletleri ve aletleri, güzellik ürünleri ve ev geliştirme araçları yer aldı.
Amazon’un Türkiye ve dünyadaki gelişiminde bu pazarda satış fırsatlarını değerlendirmek, satabileceğiniz ürünleri bulabilmek için PrinWork’e bekliyoruz.