Şahıs, Limited veya Anonim Şirket Açarken Hangisini Tercih Etmeliyim?

Bir işletme kurmak istiyorsun fakat hangi şirket türü ile işini sürdürmek istediğine karar veremedin. Önüne üç farklı seçenek çıktı şahış, limited ve anonim şirketi. Peki bu şiret türlerinden hangisini seçmelisin? İşletmenin türü, büyüklüğü, sermaye gereksinimleri ve hukiki yükümlülükleri gibi bir dizi faktöre bağlı olarak tercihin değişebilir. Tabii seçim yaparken işletme türlerinin avantajlarını, dezavantajlarını bunun yanında işletme sahibi olarak hedeflerini de göz önünde bulundurman gerekir. Bundan dolayı işletmeni nasıl yapılandıracağına dair bilinçli bir karar vermeden önce dikkatli analiz yapman gerekir. Bu yazımızda işletmen için doğru kararı vermeni sağlamak için şahıs, limited ve anonim şirket yapısı hakkında detaylı bilgi vereceğiz. İyi okumalar dileriz.

Şahıs Şirketi

sahıs-sirket Kuruluşunun basit ve hızlı olmasından dolayı tercih edilen bir şirket türüdür. Tek kişi kurulacağı gibi ortaklar ile beraber de kurulabilir. Fakat ortak paylı şahıs şirketinin  devretme ya da satma gibi işlemlerinin uzun olması birçok işletmenin çekindiği bir konudur. Bundan dolayı işletme sahipleri genelde şahıs şirketlerini tek kişi kurular. Şunu belirtmekte fayda var ki şirket kurucusu veya ortakları hukuki olarak gerçek kişi kabul edilir bu nedenle şirketin  borçlarından tüm mal varlıkları ile sorumlu tutulurlar. “Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? Maliyetler ve Tüm Detaylar” hakkında blog yazımızı da okuyabilirsin. Şahıs şirket yapısı ise kendi arasında adi komandit, kolektif olmak üzere ayrılır. Adi ortaklık veya Adi şirket tüzel kişiliği bulunmayan iki veya daha fazla kişi tarafından kurulabilen bir şirket türüdür. Bu nedenle adi şirketler altında birleşen kişiler hukuki durumlar altında tek tek değerlendirilir.

Adi Komandit Şirket

Belirli bir ticari ünvan adı altında kurulan ve şirketin alacaklılarına karşı ortaklardan birinin veya birkaçının sorumluluğu sınırlı, diğer ortakların ise sorumluluğu belirli bir sermaye ile sınırlandırılmış şirket türüdür. Bu durum ise ortakların bir kısmının sorumluluğunu kısıtlarken bir kısmının sorumluluğunu sınırsız kılar.

Kolektif şirket

Kolektif şirket aksi belirtilmediği takdirde ticari faaliyet göstermek için ticari unvan adı altında gerçek kişilerin sorumlu tutularak kurulduğu bir şirket türüdür. Ortakların burada yıl sonu payları kolektif şirketteki hisse oranlarını baz alınarak dağıtılır.

Neden Şahıs Şirketi Kurmalısın?

Eğer sen de Gelir Vergisi’nin 2. dilimini aşacağını düşünmüyorsan ve düşük ciro hacmine sahip bir işletme kuracağını düşünüyorsan ilk olarak şahıs şirketi kurabilirsin. Şahıs şirketi kurarak ise gelire göre kademeli vergi sistemine tabii tutularak; düşük defter tasdik ücretleri, düşük mali müşavir veya muhasebeci ücreti ile de kârını artırabilirsin. Şahıs şirketi kurmanın avantajları kadar dezavantajlarını da göz önünde bulundurman gerekir. Örnek vermek gerekirse diğer şirket türlerinde sadece %20 oranında bir vergi öderken, şahıs şirketlerinde ise kademeli vergi oranı uygulandığı için ödemen gereken vergi oranı %40 ile %20 arasında değişmektedir. Bunun yanı sıra şirketler için elzem olabilen sanal post ve kredi işlemlerinde diğer şirket türlerinin itibarı şahıs şirketine göre daha yüksektir. Şunu da demeden geçemeyiz şahıs şirketinin kurulma aşamasının kolay olduğu kadar dağılması da bir hayli zordur. Çünkü şahıs şirketlerinde hissedarların bir tanesi ortaklık payını satmak veya devretmek isterse tüm iştirakçilerin onaylaması gerekir.

Limited Şirket

sirket-kurulumu Limited şirket bir veya birden fazla gerçek ve tüzel kişi tarafından ticari faaliyet göstermek için kurulan tüzel kişiliğe sahip olan bir şirket türüdür. Limited şirket tüzel bir kişiliğe sahip olduğu için şahıs şirket türünden farklı olarak borçlara karşı kişisel sorumlulukları bulunmaz. Kuruluşunda en az 1 en fazla 50 tane gerçek veya tüzel kişi yer alabilir. Sermaye gereksinimi ise en az 10.000 Tl’dir. Şirket ortaklarının sorumlulukları ise şirket kuruluşunda yer alan sermaye oranına göre belirlenir. Limited şirketin temel dezavantajı ise tasfiye zorluğudur. Ticari faaliyetler sonlandırılmak istendiğinde işlemler şahıs şirketinde olduğu gibi kısa sürmez. İlk olarak bir 6 aylık bir tasfiye sürecine girilir ve bu süre içerisinde şirket yerleşik şirket adresine ve vergi yükümlülüklerini de yerine getirmesi beklenir. Tabii bu süre içerisinde düşük tutarda da olsa muhasebe ve benzeri ücretlerin ödenmesi devam eder.

Neden Limited Şirketi Kurmalısın?

Limited şirket Türkiye’de en çok kurulan ve prestijli görünen şirket türüdür. Limited şirketin bu denli tercih edilmesinin ana nedeni sağladığı avantajlardır. Birincil olarak sağladığı avantaj şahıs şirketlerine göre kişisel varlıkları korumasıdır.  Çünkü şirket maliyetleri ortaklar arasında taahhüt edilen sermaye oranında bölüştürülür. KOSGEB, Tübitak gibi ekonomik destek paketlerinden yararlanmak istiyorsan Limited şirket bu yönden senin için avantajlı olacaktır.  Kuruluş aşamasında gereken en az sermaye miktarı 10.000 Tl’ yi 24 ay içerisinde tamamlama gerekliliği de Limited şirket kurman konusunda sana büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Bunun yanında kuruluş, defter tasdik, marka tescil ve sicil işlemleri ile harç ve ödemelerde maliyet avantajı da Limited şirket kurarken sana avantaj sağlar. Şunu bilmen gerekir ki ortak sayısı artıkça şirket kuruluş masrafları da artmaktadır. Genel olarak konuyu toparlarsak yüksek tutarlı yıllık satış hedefin varsa ve ilerleyen zamanlarda işinizi büyütmek istiyorsan ve sorumlulukların ise az olmasını tercihini Limited şirketten yana kullanmalısın.

Anonim Şirketanonim sirket kurulumu 3

6762 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan 269’uncu madde uyarınca bir unvan sahip sermayesi bölünmüş yeni güncellemeler ile artık tek bir gerçek veya tüzel kişi tarafından kurulabilen bir tüzel kişiliğe sahip bir şirket türüdür. Tescile bağlı olmamakla beraber minimum 50.000 Tl sermaye gerektirir. Anonim şirketlerin en sağladığı en büyük avantajların başında ise kuruluştan 2 yıl sonra vergi avantajının olmasıdır. Bunun yanında anonim şirket ortakları kamu borçları bakımından sorumluluğu yokken limited şirket yapıları taahhüt ettikleri sermaye tutaru kadar vergi borcu sorumluluğuna sahiptir. Peki Anonim şirketin sağladığı vergi avantajı ve üye sayısında sunduğu imkânların yanında sahip olduğu dezavantajlar nelerdir? Anonim şirketi kurmadan önce şunu iyi bilmelisin ki şirket sorumluluğu, muhasebe ve tescil/sicil işlemlerindeki maliyetler diğer şirket türlerine göre daha fazladır. Bir Anonim şirket sermayesinin 250.000 TL üzerinde olması durumunda avukat bulundurma zorunluluğu vardır.

Neden Anonim Şirket Kurmalısın?

Anonim şirketin avantajlarını ve dezavantajları hakkında bilgi sahibi oldun. Sen de gerekli sermayeyi sağlayabiliyorsan ve ileri zamanda işlerini büyütmeyi ön görüyorsan Anonim şirket yapısını tercih etmelisin. Tabii sadece sermayeyi karşılama koşulu ile Anonim şirketi açmanda doğru olmaz. Çünkü Anonim şirket açarken gereken giderler ile diğer şirket türlerine göre daha külfetlidir. Sen de şimdi üç şirket türünü işletmeni gözeterek seçmeli ve buna göre en doğru kararı vermelisin. E-ticaret, pazar yerleri hakkında daha fazla bilgi almak için içeriklerimizi takip edin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PrinWork yolculuğunuza hazır mısınız?

PrinWork ile mükemmel bir e-ticaret deneyimi için yolculuğunuza hazır olun. Entegre olun ve dünya çapındaki pazaryerlerinde dakikalar içinde satış yapmaya başlayın.
prinwork-lightlogo

E-ihracat odaklı üretici ve satıcıları bir araya getiren kullanıcı dostu bir platformuz. Dünyanın her yerinden tarafımızca onaylı üretici ve global pazaryeri satıcılarının en iyi ürünlerle buluşmasını sağlamak amacıyla çalışıyoruz.

0850 242 23 04

© 2023 · Tüm hakları Prinwork’e aittir.

Bültenimize kayıt olun