Pazar yerlerine bağlı olmadan, kendi kuralları ile satış yapmak isteyen birçok satıcının ilk tercihi Shopify olmaktadır. Bu platformda satıcılar Shopify’da bulunan özelleştirilebilir şablonlar ile kendi çevrimiçi mağazalarını kolayca, yüksek ücretler ödemeden oluşturabilirler. Mağazalarını oluşturan satıcılar Shopify’ın sağladığı bulut taban ile internet bağlantısı olan, uyumlu cihazlardan mağazalarına erişebilirler bunun yanında yazılım, sunucu yükseltmeleri otomatik olarak Shopify tarafından yapılır. Kurdukları mağazalarında ise içerik, kategori sınırlandırması olmadan ürünlerini dünya çapında satışa sunabilirler. Tüm bunların yanı sıra Shopify satıcılarına üç farklı kullanıcı planı sunarak onlara ihtiyaçlarına göre paket tercih etmelerine olanak sağlar. Fiyatları Shopify Komisyon Oranları Nelerdir? alt başlığında bulabilirsiniz. Peki e-ticaretini kendi kurallarınla kolayca sürdürebileceğin Shopify evreninde mağazanı nasıl oluşturabilirsin, komisyon oranları nelerdir, satış yapma aşamaları nedir sorularının cevapları; Shopify mağazanı açarken ihtiyaç duyacağın tüm bilgiler burada.
Hadi başlayalım!
Shopify’da Nasıl Mağaza Açılır?
İçerikler
-
Shopify Mağazanı Aç
Shopify’da mağazanı oluşturmak istiyorsan ama zaman ve başlangıç sermayen kısıtlı ise aylık 5 $ başlangıç planı ile mağazanı oluşturabilirsin. Üstelik Shopify’ın sunduğu ücretsiz deneme sürümünden de yararlanabilirsin.
Shopify’ın sunduğu başlangıç planı ile ürün sayfaları, ödeme, gelen kutusu ve Linkpop gibi temel özellikler ile e-ticaretini yönetebilirsin.
Shopify mağazanı oluştururken yardıma ihtiyacın varsa Shopify Akıllı Arama (Search Bar) çubuğunu kullanarak belirli ürün, sayfa ve ayarlara yönlendirmeler ile mağazanı hızlıca oluşturabilirsin.
Paket seçimini yaptıktan sonra Shopify, senden varsayılan bir URL (mağazaadı.myshopify.com) girmeni ister. İstenilen varsayılan URL adresini değiştiremezsin fakat sonradan mağazana özel bir alan adı (mağazanız.com) satın alabilirsin.
2. Satış Kanallarını Seç
Shopify bu aşamada satış yapmak istediğin kanalı seçmeni ister. Burada sosyal medyadan, web sitesine veya pazar yerlerine kadar birçok satış kanalını aynı anda seçebilirsin, pazar yeri mağazalarını veya sosyal medya kanallarını bağlayabilirsin. Şunu söylemek isteriz ki bu aşamada seçtiğin seçeneği Shopify kontrol paneli satış kanalları sekmesinin altında istediğin zaman değiştirebilirsin.
3. Satmak İstediğin Ürünü Seç
Satmak istediğin ürünün kategorisini bu aşamada seçmen Shopify’ın ilerleyen zamanda sana doğru tavsiyeler vermesini sağlar. Ardından işletmeni nerede konumlandırıldığını da seçerek mağaza açma konusunda ilk etabı geçebilirsin. Bu aşamada mağaza konumu seçmenin asıl amacı varsayılan gönderim ücretleri, önerilen uygulamaları ve daha fazlasını ayarlamaktır. Bu kısma kadar seçilmiş olan ürün kategorisi ve satış platformu seçeneği ileride değiştirebilirsin.
4. Ödeme Yöntemini Belirle
Shopify müşterilerinin ödemelerini kredi kartı veya kredi kartı kullanmadan yapmasına olanak sağlayan birçok ödeme yöntemi ile entegre olan bir platformdur.
Müşterilerinden kredi kartı ile almak istiyorsan Shopify Payments’ı veya başka bir üçüncü taraf ödeme sistemi kullanabilirsin. Ödemelerini kredi kartı kullanmadan online olarak ödemek isteyen müşterilerin için ise PayPal, Meta Pay, Amazon Pay ve Apple Pay gibi çeşitli ödeme yöntemlerini çevrim içi mağazana ekleyebilirsin.
Ödeme yöntemi seçerken işletmenin bulunduğu ve müşterilerinizin yaşadığı ülkeleri göz önünde bulundurmalısın bunun için Shopify’ın ödeme ağ geçitleri listesine göz atabilirsin. Burada bulunduğun ülkede hangi ödeme ağ geçidi kullanıldığına ve bu ağ geçidinin hangi para birimini desteklediği bilgilere ulaşabilirsin.
Fakat şunu da unutmaman gerekir ki müşterilerine sunduğun abonelik ürün satışı işlemi için birincil ödeme ağ geçidi olarak Shopify Payments’i kullanman gerekir. Ödeme yöntemini eklemek veya düzenlemek için ayarlar bölümündeki “Ödemeler” sekmesini kullanabilirsin.
5. Koleksiyon Oluştur
Mağazanı oluşturdun, şimdi sıra geldi koleksiyon oluşturmaya. Bu aşamada müşterilerin aradıkları ürünleri kolaylıkla bulabilmesi için ürünleri kategoriye göre ayıran koleksiyonlar oluşturmalısın. Koleksiyonlarını istediğin zaman Shopify kontrol panelindeki “Koleksiyonlar” sekmesinden yönetebilir ve eklemeler yapabilirsin. Oluşturmak istediğin koleksiyonları ise otomatik ve manuel olmak üzere iki türlü yapabilirsin. Ürün sayın fazla ise belli kurallar ile ürünlerini otomatik olarak farklı koleksiyon gruplarına ekleyebilirsin. Manuel koleksiyonların ise oluşturulması ürünlerin tek tek seçimi ile olduğu için daha fazla zaman gerektirir.
6. Ürünlerini Listele ve Detaylarını Gir

Shopify’ın bağımsız ve çok yönlü yapısı ile dijital ürünlerden fiziki ürünlere kadar çeşitli ürünleri mağazanda satabilirsin. Shopify kontrol panelindeki “Ürünler” sekmesinden yeni ürün ekleyebilir ve mevcut girilmiş ürünlerini düzenleyebilirsin.
Shopify’da yeni ürün eklemesi yaparken mutlaka bu detayları da ürün listene girmen gerekir. Ürün başlığı, ürün açıklaması, fotoğraflar/videolar, fiyatlandırma, envanter verileri, gönderi verileri, ürün seçenekleri, öge sayfası SEO’su. Eklediğin bu detayların yanı sıra ürününü satmak istediğin platformu da seçmelisin.
7.Shopify Online Mağaza Kurulumuna Başlayın
Shopify’da mağaza oluşturmanın en çok zaman alan kısmı ürün sayısına bağlı olarak, ürün liste kayıt eklemek ve düzenlemektir. Şimdiye kadar ürünleri ve koleksiyonlarını ekledin, sıra geldi Shopify çevrim içi mağazanda müşterilerin ürünleri daha kolay bulabilmesi, mağazanı daha güvenilir ve estetik görmesi için yapman gereken değişikliklere.
Mağaza Temasını Seçmelisin: Satış yapmak istediğin niş ürününe göre Shopify sana ücretsiz ve ücretli olmak üzere yüzlerce tema sunar. Shopify mağaza temanı seçerken müşterinin ilk ziyaretinden itibaren mağaza deneyimini artırmayı, güven oluşturmayı, işlevselliği göz önünde bulundurmalısın. Mağaza temanı oluşturduktan sonra “Tema Ayarları” bölümünden mağazanı kişiselleştirebilir markana göre renkleri, yazı tiplerini hızlıca değiştirebilirsin.
Mağaza Başlığını Düzenle: Mağazanın her sayfasının üstünde bulunan mağaza adının ve logonun bulunduğu kısım mağaza başlığıdır. Sen de müşterilerin mağazanda aradıkları ürün veya hizmeti kolayca bulabilmeleri içi mağaza başlığını düzenlemelisin.
Mağaza Ana Sayfasını Özelleştir: Shopify’da tüm temalar çeşitli ana sayfalara sahiptir. Sen de satacağın ürün veya hizmete göre ana sayfanı düzenleyebilirsin. Burada kaydırılabilir görseller, iletişim formları, öne çıkan ürünler gibi bölümleri kendi isteğine göre düzenleyebilirsin.
Politika Sayfalarını Düzenle: Müşterilerin mağazana güvenini artıracak en önemli sayfalar politika sayfalarıdır. Gönderim, iade, gizlilik politikaları sayfaları alışveriş yapanların güvenlerini artıracağı gibi belirsizlikleri ise ortadan kaldıracak dikkatli hazırlanması gereken sayfalardır.
Site Alt Bilgisini Düzenle: Site alt bilgisi bütün sayfalarda bulunan bölümdür. Burada müşterilerin gitmek istedikleri ana başlıklar yer alır. Bunlar iletişim bilgileri, politika sayfaları ve menü, kategori sayfalarıdır.
8.Alan Adını Oluştur
Mağazanızı açınca Shopify size https://magazaadiniz.myshopify.com olarak varsayılan bir alan adı verir. Sonrasında Ayarlar altındaki alan adları sekmesinden magazaadiniz.com gibi bir domain ekleyebilirsiniz. Alan adını Shopify aracılığı ile alabileceğin gibi BlueHost, GoDaddy gibi alan adı kayıt şirketlerinden de alabilirsin.
9.Nakliye Yöntemini Seç
E-ticaret yaparken müşterileri memnuniyetini sağlayan en önemli etmenlerden biri ise nakliye süreçleridir. Müşteriler ürünlerini hızlı, uygun maliyetli ve anlık takip ile teslim almak isterler. Bu nedenle hem müşteri memnuniyetini hem de kazancını artıracak bir nakliye yöntemi seçmen gerekir. Nakliye yöntemi seçimde ise çevrimiçi mağazan ile entegrasyon sağlayabileceğin ve anlık takip, sipariş kapatma işlemlerini hızlıca yapabileceğin seçenekler senin için zamandan tasarruf da sağlayacaktır.
E-ihracatında Shopify mağazanı ve teslimatlarını lojistik ile beraber teknoloji alanında destekleyecek ShipEntegra’yı nakliye yöntemi olarak kullanmak sana büyük avantaj sağlayacaktır. ShipEntegra’nın Shopify ile entegre sistemi ile müşterilerin siparişlerini anlık takip edebilir, yoğun sezon dönemlerinde siparişlerini “Gönder Bildir” seçeneği ile hızlıca kapatabilir, “Dosya Ekleme” özelliği ile gümrük işlemlerinde hız kazanabilirsiniz. Sen de hemen ShipEntegra’ya üyelik oluşturarak e-ihracatında benzersiz fiyat teklifi alabilir ve Shopify mağazanı entegre ederek siparişlerini tek bir panelden yönetebilirsin.
10.Test Siparişi Ver ve Mağazanı Yayına Al
Mağazanı oluşturdun şimdi sıra geldi yapılan tüm işlemlerin test edilmesine. Bu adımda Shopify Bogus Gateway’ı aracılıyla bir işlemi simüle ederek test siparişi verebilir veya Shopify Payments’ı kullanıyorsan Shopify Payments test modunu kullanarak yapılandırmanı test edebilirsin.
Shopify’da Satış Yapma Aşamaları Nelerdir?
Shopify’da satış yapmak mağaza kurulumundan sonra gelen oldukça zevkli bir işlemdir. Shopify’ın size sunduğu sınırsız alan ile istediğiniz ürün veya hizmeti dünyanın her yerine özgürce satabilirsin. Shopify’da satış yapabilmen için öncelikle bir satıcı hesabı oluşturman gerekir. Hesap oluştururken öncelikle Shopify’ın sana daha iyi hizmet sunması için sorduğu soruları cevaplaman gerekir. Burada işletmenin konu, adı, satış yapmak istediğin kanallar, satmak istediğin ürünleri girmen gerekir.
Hesabını oluşturduktan sonra mağazana ürünlerini , koleksiyonlarını, ürünlerine ait başlık, açıklama, fiyat ve koleksiyon bilgilerini detaylı bir şekilde ve hatasız olarak girmeye özen göstermelisin.
Ürün ve koleksiyonlarını oluşturduktan sonra mağazanın temasını seçmeli ve temayı kendi sektörüne göre özelleştirmelisin. Bu özelleştirmelerde müşteri memnuniyetini, işlevselliği, ürünlerini veya hizmetlerini göz önünde bulundurmanı öneririz. Vergi, ödeme, nakliye seçeneklerini seçtikten sonra mağazanı çevrim içine almadan önce test işlemlerini yaparak ödeme, sepet ekleme, iletişim formları gibi kısımların doğru çalışıp çalışmadığını kontrol etmelisin.
Son olarak sıra geldi mağazanı canlıya almaya. Bu aşamadan sonra mağazanda satışlarına sorunsuz olarak devam edebilirsin. Mağaza yönetiminiz bu aşamada bitmedi tabii. Bundan sonra stok yönetimi, mağaza yorumları, ürün ekleme işlemleri için de mağazanı sık sık ziyaret etmen gerekir. Mağaza envanter, ürün stok yönetimi ile ilgili zaman kaybetmek istemiyorsan PrinWork’ün üstün yapay zekâ hizmetlerinden yararlanabilirsin.
PrinWork üretici ve satıcıları tek bir platformda birleştirerek e-ticaret süreçlerini hızlandıran bir ağdır. Burada satıcılar üretici ve ürün bulmanın yanı sıra stok yönetimi, kâr hesaplama gibi işlemler ile e-ticaret yönetiminde hata paylarını en aza indirebilirler.
Shopify Komisyon Oranları Nelerdir?
Shopify çevrim içi satış yapmak isteyen satıcıların mağazalarını geliştirmek için farklı ödeme planları sunmaktadır. Bu planlar yıllık ödeme planı ile Shopify Lite $5, Temel $29, Shopify $79, Gelişmiş $299 ve Shopify Plus $2000 olarak sunulmuştur. Sen de ihtiyacına ve mağaza büyüklüğüne göre uygun mağaza ödeme planını seçebilirsin. Shopify’ın satıcılara sunduğu bir diğer avantaj ise ön ödeme yapılınca yıllık planlarda %10, iki yıllık planlarda %20 indirim fırsatıdır.
Shopify bunun yanında kredi kartı ile alınan her ürün başına, konuma ve seçilen mağaza planına göre farklı komisyonlar almaktadır. Genel olarak baktığımızda Shopify Payments’in satılan her ürün başına aldığı komisyon oranları Shopify Plus $0.30+2.15%, Gelişmiş $0.30+2.4%, Shopify $0.30+2.6%, Temel $0.30+2.9% tutarındadır.
Sen de hızlıca Shopify mağazanı oluşturabilir ve e-ticaretini özgürce sürdürebilirsin. Dlersen PrinWork ile satacağın ürünü en uygun fiyatlar, güvenli tedarikçi ağı ile kolaylıkla bulabilirsin. E-ticaret ve pazar yerleri hakkında daha fazla bilgi almak için bizi takip et!