Yeni iş kurma fikri her girişimcinin aklına gelen bir konudur. Girişimciler yeni iş kurarak ek kazanç elde etmeyi veya kendi işlerini kurmayı hedeflemektedir. Yeni iş kurmak heyecanlı ve macera dolu bir serüven olduğu için doğru adımlar ile ilerlenmesi gerekir. Çünkü her bir adımı planlamak ileride öne çıkabilecek sorunları ortadan kaldırır ve kesintisiz bir şekilde süreci yönetmeyi sağlar. Sen de yeni iş kurmak istiyor fakat sırası ile hangi adımları uygulayacağını bilmiyorsan blog yazımızda “10 Adımda Yeni İş Nasıl Kurulur?” sorusuna cevap bulabilirsin.
1.Adım: Fikir Oluşturma ve Araştırma
İçerikler
- 1 1.Adım: Fikir Oluşturma ve Araştırma
- 2 2. Adım: Hedef Kitleyi ve Pazarı Analiz Et
- 3 3. Adım: İş Planını Oluştur
- 4 4. Adım: Yasal ve Mali Konuları Düzenleme
- 5 5. Adım: : Ürün veya Hizmetinizi Geliştirme
- 6 6. Adım: Pazarlama Stratejisi
- 7 7. Adım: İşletme Altyapısını Belirle
- 8 8. Adım: Lansman Stratejisi Oluşturma
- 9 9.Adım: Geri Bildirimleri Değerlendirme ve İyileştirme
- 10 10. Adım: Büyüme ve Genişleme
Yeni iş kurmanın ilk adımı bir fikir ile doğar. Fikir bulmak ve geliştirmek için yapacağın hamlen mevcut alandaki ihtiyaçları belirlemek ya da yeni bir ürün/hizmet fikri geliştirmektir. Bu fikri ilgi alanlarına, deneyimlerine ve karşılaştığın problemlere göre geliştirebilirsin. Tabii sonrasında bu fikrin pazarda ne kadar talep oranına sahip olduğuna dair araştırma yapman gerekmektedir. Bu aşamada öncelikli olarak potansiyel rakiplerini ve onların sunduğu çözümleri inceleyebilirsin. Rakiplerinin sunduğu ürünleri ve talep oranlarını incelemek yeni iş fikirleri bulma konusunda sana yardımcı olacaktır. Ayrıca sunulan hizmet ve ürünlere dair internette bulunan müşterilerin yaşadığı sorunlar yeni iş fikrinde eklemen gereken noktalar içerdiği için doğru bir rehber kaynağıdır. Buradan çıkaracağın farklar ise ürünlerinde/hizmetlerinde rakiplerinin önüne geçmen konusunda oldukça etkilidir. Sana önerdiğimiz tüm bu yollar ile bilgi ve fikir topladıktan sonra fikrin belirli bir şekilde oluşacaktır.
2. Adım: Hedef Kitleyi ve Pazarı Analiz Et
Sana önerdiğimiz tüyolar ile yeni iş fikrini belirlediysen sıra geldi yeni iş fikrinin hedef ve pazar araştırmasını yapmaya. Pazar araştırması ve hedef kitle analizi yeni iş fikrinin başarılı olup olmayacağı konusunda sana yol gösterecektir. Bundan dolayı burada yapacağın analizleri titizlikle yapmalı ve çıkaracağın veriler ile yeni iş fikri planlamalısın. Pazar araştırması, yeni bir iş fikrinin veya hali hazırda bir işletmenin hedef kitlesi, rakipleri ve pazarı hakkında verilerin toplanma sürecidir. Bu bilgileri toplarken aşağıdaki konularda cevap bulman sana pazarın hakkında iyi bir fikir edinmene yardımcı olacaktır:
Talep Belirleme: Yeni iş fikrin hakkında talebi değerlendir. Bu kısımda müşterilerin ihtiyaçlarını ve isteklerini anlamak yeni işinin temelini oluşturacaktır.
Hedef Pazarın Büyüklüğü: Hedef kitlenin kimler olduğunu, büyüklüğünü ve hangi pazarlarda bulunduğunu belirlemelisin.
Ekonomik Göstergelerin Değerlendirilmesi: Hedef kitleni belirledin. Şimdi sıra iyi bir fiyatlandırma stratejisi için hedef kitlenin ekonomik seviyesini araştırmaya. Örnek vermek gerekirse bir oyun üretiyorsan ve hedef kitlen 16-25 yaş aralığı ise fiyatlandırmanı hem pazara hem de hedef kitlenin ekonomik koşullarına göre yapman seni başarıya ulaştıracaktır.
Coğrafi Konum Analizi: Eğer dijital bir ürün satmıyorsan coğrafi konum analizi göz önünde bulundurman gereken bir durumdur. Örneğine-ihracat ile Avrupa’ya tasarım takılarını satıyorsun. Burada coğrafi konumu da göz önünde bulundurarak üretici ve lojistik desteği alman senin daha kazançlı olmanı sağlayacaktır.
Pazar Doygunluğu: Pazarda rekabet seviyelerini ve müşteri ihtiyaçlarını anlayabilmek için yeni iş fikrine benzer ürün veya hizmetlerin sayısını değerlendir. Müşterilerin için kaç tane benzer seçenek olduğunu araştır.
3. Adım: İş Planını Oluştur
Ürün araştırması, hedef kitlesi, pazar analizi yaptıktan sonra işini başarıya götürecek kilit taşını oluşturan iş planını yapmalısın. İş planında işinin amacını, hedeflerini, pazarlama stratejilerini, finansal projeksiyonları ve yönetim planını belirlemelisin. Böylece yaptığın bu plan yeni iş fikrinde sana yol haritası, potansiyel iş ortakları ve yatırımcılar için önemli bir araç olacaktır.
4. Adım: Yasal ve Mali Konuları Düzenleme
Yeni iş fikrine dair araştırmalarını yaptın. Sıra geldi işinin türüne bağlı olarak yasal gereksinimlerini belirlemeye. Burada yasal gereksinim ve hukuki düzenlemelere göre vergi kimlik numarası alabilir, ticaret ismini tescil ettirebilir, iş lisanlarını elde edebilirsin. Bunların yanı sıra bu aşamada ileride yasal sıkıntılar yaşamamak için işinin finansman kaynaklarını belirlemeli ve mali planlamayı ayrıntılı bir şekilde yapmalısın.
5. Adım: : Ürün veya Hizmetinizi Geliştirme
Yeni iş fikrin tüm detayları ile hazır şimdi bunu ürün ve hizmete reel olarak dönüştürme zamanı. Bu bölümde ürün veya hizmetin tasarımını, özelliklerini ve kalitesini belirlemelisin. Mümkünse prototipler oluşturarak hedef kitlenden geri bildirimler almalısın. Örneğin tasarımların ile e-ihracat yapmak istiyorsun. PrinWork güvenilir tedarikçi ağı ile onlarca kategorideki üretici ile fikirlerini oluşturabilirsin. Riski en aza indirmek için PrinWork panelinden numune siparişinde bulunabilir ve fotoğraflama, mağaza kurulumu hizmetinden yararlanabilirsin. PrinWork’ün sunduğu tüm bu hizmetler hakkında daha fazla bilgi almak isityorsan bizimle iletişime geçebilirsin.
6. Adım: Pazarlama Stratejisi
Yeni iş fikrin dünyada eşi benzeri bulunmayan ürün veya hizmet olsa dahi iyi bir pazarlama stratejisine sahip olmazsa başarısızlıkla sonuçlanması olası olacaktır. Sana önerimiz geleneksel pazarlamadan daha fazla dijital pazarlamaya önem vermek olacaktır. Çünkü iyi bir dijital pazarlama stratejisi hedef kitleni ürün veya hizmetlerinden haberdar edecek; yeniden pazarlama ve benzer kitler ile tekrar tekrar etkileşim kurarak funnel sistemini verimli kılacaktır.
7. Adım: İşletme Altyapısını Belirle
Yeni iş fikrinin sorunsuz yürüyebilmesi için gerekli altyapının oluşturulması gerekir. Burada tedarikçi, üretim merkezi, personel, iş yönetimi araçları ile ilgili detayları düşünmelisin. Örneğin dropshipping yaparak e-ihracat yapmak istiyorsun. PrinWork ile güvenilir tedarikçiler bulabilir ve dropshipping sisteminin en önemli adımını tamamlamış olursun. Ardından ShipEntegra’nın rekabetçi fiyatlandırma seçenekleri ile teslimatlarını yapabilirsin. Böylece lojisitik ve yazılım alanında ShipEntegra’dan aldığın güç ile e-ihracatını sorunsuz sürdürebilirsin.
8. Adım: Lansman Stratejisi Oluşturma
Yeni iş fikrin ister ürün ister hizmet olsun iyi bir lansman stratejisi başarının anahtarıdır. Lansman potansiyel müşterilerin ilgisini çekmek ve hedef kitlene yeni iş fikrini tanıtmak için oldukça önemlidir. Sana ilham olabilmesi için başarılı lansmanlar nedir gel beraber bakalım.
Nike Air Jordan serisi 1985’te Michael Jordan ile iş birliği sonucu piyasaya sunuldu. Bu lansman ile bir spor ayakkabısının sadece bir spor ürünü olmanın ötesine geçebileceği gösterildi. Ve var olan hedef kitleyi genişleterek basketbol tutkunları ve gençler arasında bir ikon haline gelerek, markaya büyük bir başarı kazandırdı.
SpaceX Falcon Heavy 2018’te olan lansmanı da medyanın ilgisini çeken hem teknoloji hem de uzay endüstrisi için önemli bir dönüm noktasıydı. Elon Musk’ın Tesla Roadster’ı roketin üst kademesine yerleştirerek gerçekleştirilen bu lansman ile bu roket dünyanın en güçlü ticari roketi olarak tarihe geçti.
9.Adım: Geri Bildirimleri Değerlendirme ve İyileştirme
Müşteri geri bildirimleri, işini büyütme konusunda kritik bir yol göstericidir. İlk olumlu müşteri geri bildirimleri sana büyük bir motivasyon sağlayacağı gibi olumsuz yorumlar ise ürün veya hizmetin hakkında iyileştirmen gereken kısımları belirmen hakkında sana yardım eder. Bunların yanında sürekli olarak müşteri iletişimine önem vermek müşteri memnuniyetini artırarak sadık müşteri kitlesini oluşturur. Sadık bir müşteri kitlesi ise yeni iş fikrinin sürdürülebilirliğini destekler.
10. Adım: Büyüme ve Genişleme
Yeni iş fikrinin başarısı sadece ilk zamanda değil aynı zamanda ilerleyen zamanlarda da önemlidir. İlk başarıyı yakaladıktan sonra gelecekteki adımları düşünmek ve ona göre plan hazırlamak yeni iş fikrini geliştirmek konusunda oldukça etkilidir. Bu kısımda yeni pazarlara açılma, ürün/hizmet yelpazenizi genişletme veya franchising verme gibi farklı yollar ile yeni iş fikrini büyütebilirsin. Fakat bu büyüme adımlarını atarken dikkatli bir şekilde araştırma yapmalı ve yeni iş fikrinin özgün değerlerini korumalısın.
Sonuç olarak sana önerdiğimiz 10 madde ile yeni iş fikrini hayata geçirebilir ve başarıya ulaşabilirsin. E-ticaret, e-ihracat ve pazar yerleri hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsan içeriklerimizi takip et. Sen de PrinWork ile kazanan ol!
ŞİMDİ KAYIT OL!