Yurt Dışına Ürün Satışı Nasıl Yapılır?

Döviz kurunun git gide yükselmesi ile en çok aratılan aramaların başında yurt dışına ürün satışı nasıl yapılır gelmektedir. Yurt dışına satış yapmak, bilinen adı ile ihracat veya dijitalleşen çağ ile evrimleşerek e-ihracat olarak yeni bir versiyon şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Yurt dışına ürün  satmak isteyen işletmeler ürünlerini global boyuta taşırken bir yandan da döviz kazanarak kazançlarını artırmaktadırlar. Sen de bu yazıda yurtdışına ürün satışı nasıl yapılır sorusuna ait ihtiyacın olan cevapları bulabileceksin.

Yurt Dışı Satışa Ne Denir? yurt dışına satış nasıl yapılır

Yurt dışı satış, bir ülkenin sınırlarını aşarak ürün veya hizmetlerin başka ülkelere pazarlanması ve satılması işlemidir. Bu tür satışlar, bir işletmenin yerel pazardan daha geniş bir uluslararası müşteri kitlesine ulaşmasına ve ürünlerini farklı ülkelerde tanıtmasına imkân sağlar. Yurt dışı satış, küresel ticaretin bir parçası olarak işletmelerin büyümesini desteklerken, yerel ekonominin dışına açılma ve uluslararası rekabete katılma fırsatı sunar. Bu tür satışlar genellikle uluslararası ticaret yasalarına, gümrük ve ithalat-ihracat düzenlemelerine uygun şekilde gerçekleştirilir. Yurt dışı satışını geleneksel kanallarda yaptığın gibi dijital kanallar aracılığı ile yapabilirsin. E-ihracat denilen yurt dışına ürün satışının dijitalleşmiş versiyonu ile ürünlerini çok kısa bir sürede dünya çapında sunabilirsin.

Yurt Dışına Ürün Satışı Nasıl Yapılır? yurt dışına satış nasıl yapılır

İster geleneksel yol ile ister dijital kanallar ile yurtdışına ürün satışı yapmak döviz kazanma açısından cazip bir kazanç şeklidir. Sen de yurtdışına ürün satışı yapma düşüncesine sahipsen öncelikle sana önereceğimiz analizleri ve incelemeleri yapman gerekir. Bu incelemeler ile sen de diğer başarılı satıcılar gibi e-ihracatını sürdürebilirsin. Yurt dışına ürün satışı yapmak için öncelikle satacağın ürünleri belirlemen gerekir. Bunun için internette satılacak ürünlere, hedef pazarının  ihtiyaçlarına ve taleplerine bakmalısın. PrinWork paneline üye olarak yurt dışında satılacak trend ürünleri hızlıca bulabilir ve güvenilir tedarikçilerden fiyat teklifi alabilirsin. Bir diğer analiz etmen gereken faktör ise hedef pazarının yerel yasal gereksinimleri ve ticaret düzenlemeleridir. Şunu unutmaman gerekir ki bütün ülkelerin kendilerine ait farklı gümrük yasaları ve gereklilikleri vardır. Bunlara uymaman halinde ise e-ihracatında aksaklık yaşayacağın gibi ciddi para cezaları da ödeyebilirsin. Örnek vermek gerekirse Almanya Ambalaj Yasası (VerpackG) e-ticaret kargolarının paketlenmesini içeren kurallar ortaya koyar. Bu yasalara uymayan satıcılar ise maddi ceza uygulamaları ile karşı karşıya gelebilir. Sen de Almanya’ya e-ihracat yapmak istiyorsan, lojistik partnerin olarak ShipEntegra’yı seçmelisin. Çünkü ShipEntegra senin yerine Almanya paketlerini Verpack-G yasasına uygun halde göndererek seni ve e-ihracatını tehlikelerden korur.   Yurt dışına ürün satışı yapmadan önce pazar ve hedef kitle analizi yaptıktan sonra mutlaka devlet desteklerini, e-ihracatçılara sunulan avantajları gözden geçirmelisin. Çünkü yurtdışına ürün satışı yapmak birçok teknik detay barındırdığı gibi fırsatlarda barındırır. Sipariş karşılama hizmeti ve depo kira desteği, e-ihracat tanıtım desteği, pazaryeri komisyon gideri desteği, pazara giriş rapor desteği, dijital pazaryeri tanıtım desteği, yurtdışı pazar yeri entegrasyon desteği 2023 yılında devletin ihracatı kolaylaştırmak için sunduğu e-ihracat devlet desteklerinin başında gelmektedir. Bir diğer yandan ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi ) ile yurtdışına ürün satışı gümrük işlemlerini hızlandırıp, tasarruf sağmanı da sağlamaktadır. ETGB 300 kg’ı geçmemiş, 15 bin Euro fiyatını geçmeyen mikro ihracat kapsamında satıcılara sunulan gerekli bir belgedir.   Başarılı bir şekilde yurtdışına ürün satışı yapmak için lojistik ve teslimat süreçlerinin de doğru bir şekilde yürütülmesi gerekir. Sen de hem lojistik hem de teknoloji desteği veren 220’den fazla ülkeye ürün gönderimi yapan, 20’den fazla pazar yerine entegre olan ShipEntegra lojistik çözümlerini kullanarak doğru bir tercih yapabilirsin. Yurt dışına ürün satışı yapmak kültürel ve dil farklılıklarını da göz önünde bulundurarak yönetmen gereken bir süreçtir. Bu farklıları göz önünde bulundurarak kültürel dinamiklere saygı göstermeli, satış ve pazarlama stratejileri belirlemelisin. Doğru adımlar ile uluslararası başarı elde etmen kaçınılmaz olacaktır.

Avrupa’ya Nasıl Ürün Satılır? yurt dışına satış nasıl yapılır

2022 yılında, Türkiye’nin ihracatında Avrupa Birliği (AB) büyük bir rol oynamıştır. Toplam ihracatımızın %40,6’sını oluşturan 103,1 milyar dolarlık ihracatla AB, en büyük ticaret ortağımız olmuştur. Öte yandan, AB’nin toplam ithalatında ülkemizin payı %3,3 olarak kaydedilmiş ve bu durum bizi AB’nin ithalatında 6. sıraya yerleştirmiştir. Bu veriler, Türkiye’nin AB ile olan ticaret ilişkisinin önemini ve büyüklüğünü vurgulamaktadır.   Sen de bu ticarette yerini alabilir ve e-ihracatını Avrupa’da yapabilirsin. Avrupa’ya e-ihracat yapmak geleneksel ihracata göre daha basit ve hızlıdır. Öncelikle şunu iyi bilmelisin ki Avrupa’ya ürün satışı yapmak özenli bir planlama ve strateji gerektirir. Bunun için ilk olarak pazar araştırması yapman gerekir. Hedeflediğin Avrupa ülkesinde hangi ürünün talep gördüğü ve hedef kitlenin hangi ürün kategorisine ilgisi olduğunu analiz etmelisin. Bu süreçte hangi ülkelerde en fazla potansiyel olduğunu belirleyerek hedef pazarını daraltabilir ve harcadığın eforu ona göre azaltabilirsin.   Hedef pazarını ve satacağın ürünü belirledikten sonra sıra yönetmenlik ve standartları araştırmaya geliyor. Avrupa’ya e-ihracat yapmak için ürünlerine ve gönderim yöntemine göre zorunlu belgeleri temin edip lojistik şirketine teslim etmelisin. Örnek verilirse Avrupa’ya e-ihracat yapmak için fatura, ATR sertifikası, ETGB ve CE gibi belgeleri sağlamalısın. Şunu da belirtmekte fayda var ki ürün cinsine göre istenilen belgeler farklılık gösterebilir.   İstenilen gümrük belgelerini tamamladıktan sonra Avrupa e-ihracatını yapmak istediğin platformları seçmelisin. Bu aşamada Shopify, WordPress gibi platformlar ile kendi e-ticaret siteni kurabilir veya Amazon, Etsy, eBay gibi pazar yerleri ile ürünlerini Avrupa’da kitlene sunabilirsin. Sana önerimiz  her iki seçimde de Avrupa ile dil ve kültürel farkları göz önünde bulundurarak ürün açıklamaları, etiket ve müşteri hizmetleri için yerel çözümler kullanman olacaktır. Tüm bu aşamalara kadar e-ihracat başarında kendi üstüne düşen her şeyi yapmış bulunuyorsun. Şimdi sıra geldi başarına dolaylı da olsa fazlasıyla etkileyecek olan faktör, lojistik ve dağıtım süreçlerine. Ürünlerini hızlıca , güvenilir bir şekilde göndermek istiyorsan kargo ve taşıma şirketini iyi seçmeli ve depo, dağıtım aşamalarını planlamalısın. Ürünlerini geniş müşteri kitlesine sahip bir pazar yerinde satıyor bile olsan Avrupa pazarında  tanıtıma ve pazarlamaya ihtiyacın olacaktır. Bunun için sosyal medya, dijital reklamcılık ve influencer iş birlikleri ile markanı ve ürünlerini tanıtarak potansiyel müşterilere ulaşabilirsin.

Yurt Dışına Hangi Sitelerden Satış Yapabilirim? yurt dışına satış nasıl yapılır

Yurt dışına ürün satışı için kendi web siteni veya global, yerel pazar yerlerini kullanabilirsin. Satış yapacağın kanalı seçerken satış yapmak istediğin ülkeyi ve ürün kategorini de göz önünde bulundurman gerekir. Örneğin Etys’de kendi üretmediğin veya üretim aşamasında bulunmadığın vintage ürünlerinde dışında ürünler satamazsın. Bunun yanında pazar yerinin e-ihracatında ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadığına bakman gerekir. Yurt dışında ürün satışı için depoya ihtiyacın varsa Amazon senin için iyi bir tercih olacaktır. Peki yurt dışına ürün satışı için hangi platformlar kullanılabilir gelin beraber bakalım.   Amazon: AB’nin ithalatta en önem verdiği etkenlerin başında güvenilirlik gelmektedir. Sen de Amazon’un dünya genlinde müşteri tedarik ağından, güven verici alt yapısı ve lojistik ağı ile yurt dışına ürün satışı işini kolaylıkla yapabilirsin.   eBay: Müşterilerine ikinci el veya yeni ürünlerini sunabileceğin eBay platformu yurt dışına ürün satışı için kullanabileceğin bir araçtır. eBay yaklaşık 30 ülkede faaliyet gösteren dünya çapında insanların çeşitli ürünleri satın almak için tercih ettiği pazar yeridir. Bunun yanında eBay Kore ve Türkiye hariç farklı ülkelere özel alt siteleri ile yerel pazara uyumlu satış imkânı da sunar.   Etsy: Kişiselleştirilebilir, vintage, özel tasarım ürünlerini yurt dışına satmak için Etsy ideal bir pazar yeridir. Etsy’de şirket sahibi olmadan da mağazanı açabilir, sadece listeleme ve satış başına komisyon ücretlendirilmesi ile yurt dışına ürün satışı yapabilirsin.   AliExpress: AliExpress Asya merkezli B2B hizmeti veren AliBaba’nın B2C hizmeti veren yan koludur. Hemen hemen dünyanın her yerine gönderim yapabile AliExpress yurt dışına satışı kolay yapabileceğin bir yerdir.   Walmart: Walmart Amerika ve İngiltere’ye satış yapabileceğin pazar yeridir. Diğer pazar yerleri gibi dünya çapında satış olanağı sunmasa bile sağladığı avantajlar ve son yılda ki  satış oranı ile diğer pazar yerleri kadar yurt dışına ürün satışı için kesinlikle girilmesi gereken bir pazar yeridir. Shopify: Shopify, kendi e-ticaret web siteni oluşturmanı sağlayan bir platformdur. Kendi markanı ve ürünlerini oluşturarak uluslararası müşterilerine özgürce doğrudan satış yapabilirsiniz.   Yukarıdaki platformlar, yurt dışına ürün satışı yaparken kullanabileceğin popüler seçeneklerden sadece birkaçıdır. Hangi platformun işletmen için en uygun olduğunu belirlerken ürünlerin özelliklerini, hedef kitleni ve işletme hedeflerinizi dikkate alman önemlidir. Sen de e-ihracat, pazar yerleri ve e-ticaret hakkında daha fazla içerik görmek istiyorsan içeriklerimizi takip etmeyi unutma.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PrinWork yolculuğunuza hazır mısınız?

PrinWork ile mükemmel bir e-ticaret deneyimi için yolculuğunuza hazır olun. Entegre olun ve dünya çapındaki pazaryerlerinde dakikalar içinde satış yapmaya başlayın.
prinwork-lightlogo

E-ihracat odaklı üretici ve satıcıları bir araya getiren kullanıcı dostu bir platformuz. Dünyanın her yerinden tarafımızca onaylı üretici ve global pazaryeri satıcılarının en iyi ürünlerle buluşmasını sağlamak amacıyla çalışıyoruz.

0850 242 23 04

© 2023 · Tüm hakları Prinwork’e aittir.

Bültenimize kayıt olun